JonnaKristiinaNikula Yhteiskunta tutkimusta

EU parlamentti:Venäjää ei enää voi pitää EU:n strategisena kumppanina

 

http://www.europarl.europa.eu/news/fi/press-room/20190307IPR30737/euroopan-parlamentti-venajaa-ei-enaa-voi-pitaa-eu-n-strategisena-kumppanina

Euroopan parlamentti: Venäjää ei enää voi pitää EU:n ”strategisena kumppanina”

12-03-2019

    EU:n pitää olla valmis asettamaan uusia pakotteita Venäjälle

    Venäjän pitää palauttaa Ukrainan alueellinen koskemattomuus

    Valikoivaa yhteistyötä globaalien haasteiden osalta

Mepit toteavat päätöslauselmassaan, että EU:n tulisi pysyä avoimena mahdollisuudelle asettaa uusia pakotteita Venäjälle, mikäli maa jatkaa kansainvälisen oikeuden rikkomista.

Euroopan parlamentti hyväksyi tiistaina EU:n ja Venäjän poliittisia suhteita arvioivan päätöslauselman äänin 402 puolesta, 163 vastaan, 89 tyhjää.

Pakotteita tulee tarvittaessa jatkaa

Mepit huomauttavat päätöslauselmassaan, että EU:n ja Venäjän välille on syntynyt vuoden 2015 jälkeen uusia jännitteitä, joita ovat aiheuttaneet muun muassa Venäjän toimet Syyriassa, puuttuminen asioihin Libyassa ja Keski-Afrikan tasavallassa sekä aggressiiviset toimet Ukrainassa. Mepit pitävät huolestuttavana Kremlin tukea EU:n vastaisille puolueille ja äärioikeistoa edustaville liikkeille. Lisäksi mepit ilmaisevat huolensa Venäjän pyrkimyksistä vaikuttaa vaaleihin ja maan ihmisoikeusrikkomuksista.

Ottaen huomioon nämä kansainvälisen oikeuden rikkomukset mepit korostavat, että EU:n tulisi olla valmis asettamaan uusia pakotteita, erityisesti henkilöihin kohdistuvia pakotteita, Venäjälle. Mepit huomauttavat lisäksi, että pakotteiden tulisi olla oikeassa suhteessa Venäjän aiheuttamiin uhkiin. Viime joulukuussa neuvosto pidensi taloudellisten pakotteiden kestoa 31.7.2019 saakka.

Yhteistyötä globaalien haasteiden osalta

Päätöslauselmassa korostetaan, että EU:n tulisi tarkastella uudestaan nykyistä kumppanuus- ja yhteistyösopimusta ja rajoittaa yhteistyötä Venäjän kanssa yhteistä etua koskeviin aloihin. Maailmanlaajuiset haasteet kuten ilmastonmuutos, energiaturvallisuus, digitalisaatio ja terrorismin torjunta edellyttävät valikoivaa yhteistyötä Venäjän kanssa.

Mepit toteavat, että tiiviimmät suhteet olisivat mahdolliset vain, jos Venäjä panee toimeen nk. Minskin sopimukset itäisen Ukrainan sotatoimien lopettamisesta ja alkaa noudattaa kansainvälistä oikeutta.

Valeuutisten torjuminen

Mepit tuomitsevat Venäjän tiedustelupalvelujen disinformaatiokampanjat ja kyberhyökkäykset, joilla on pyritty lisäämään jännitteitä EU:ssa. He ovat huolissaan, että EU:n vastaus propagandaa ja disinformaatiota vastaan ei ole riittävä ja toteavat, että toimia on lisättävä erityisesti ennen toukokuun 2019 EU-vaaleja.

Uhka naapureille

Euroopan parlamentti tuomitsee EU:n jäsenvaltioiden ilmatilan loukkaukset erityisesti Baltian alueella, jossa Venäjä on toistuvasti loukannut maiden aluevesiä ja ilmatilaa.

Nord Stream 2

Päätöslauselmassa korostetaan lisäksi, että Nord Stream 2 -hanke saattaa lisätä EU:n riippuvuutta Venäjän kaasutoimituksista ja näin uhata EU:n sisämarkkinoita.

Kommentti

Esittelijä Sandra Kalniete (EPP, Latvia) sanoi: ”Mukavan ja diplomaattisen kielenkäytön aika on ohi. Niin kauan kuin Venäjä jatkaa miehittämistä Ukrainassa sekä hyökkäyksiään Euroopan maita vastaan, ovat mahdollisuudet yhteistyölle Venäjän kanssa hyvin rajoitetut.”

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Mepeillä vaikuttaa olevan realismia Venäjän suhteen. Kunpa sitä löytyisi muillekin aloille.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Sitten vaan sanoista tekoihin vihdoinkin.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Lammaslauma ymmärsi vihdoin että sutta ei pidä ottaa ystäväksi.

Käyttäjän PasiLehtola1 kuva
Pasi Lehtola

Ryhdikäs ja vastuullinen linjaus Euroopan parlamentilta ja juurikin noilla perusteilla, joita artikkelissa tuodaan esiin. Olisi tärkeää tehdä selkeä ero ja korostaa Venäjän autoritaarisen hallinnon roolia asiassa erotuksena Venäjän kansan enemmistöstä.

Ko. hallinnon kohdistamien epäoikeudenmukaisuuksien, valehtelun, laajamittaisen korruption ja sorron käyttämisestä omaan kansaan (ja myös maan rajojen ulkopuolella) ikäänkuin vallan käyttöön kuuluvina luontevina ja maan tavaksi muotoutuneilla "hallinto-osaamisilla" aiheutetaan varsinkin hallintoon kriittisesti suhtautuville ja toisinajattelijoita kohtaan suunnatonta haittaa ja kärsimystä. On aika hioa ja valjastaa järeämmät keinot tämän epäkohdan ja sen vaikutuspiirin vaimentamiseksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset