JonnaKristiinaNikula Yhteiskunta tutkimusta

Venäjä ja äärioikeisto

 

https://www.tango-noir.com/2018/02/04/euroopan-aarioikeisto-flirttailee-putinin-kanssa-ja-se-tuottaa-tuloksia-suomalaisiakin-pyydetty-valevaali%C2%ADtarkkailuun/

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005552242.html

 

Euroopan äärioikeisto flirttailee Putinin kanssa, ja se tuottaa tuloksia

Venäjä on rakentanut pitkin 2000-lukua hyvin määrätietoisesti suhteita lännen äärioikeistoon. Yhteistyö hyödyttää niin presidentti Vladimir Putinia kuin Euroopan äärioikeistoa.

Venäjän suhde Euroopan äärioikeistoon on tiivis, sanoo Institut für die Wissenschaften vom Menschen (IWM) -instituutissa Wienissä työskentelevä ukrainalainen tutkija Anton Šehovtsov Berliinissä.

 

Šehovtsov on lännen äärioikeiston ja Venäjän suhteiden asiantuntija. Hän käy viime vuonna ilmestyneessä kirjassaan Russia and the Western Far Right (Venäjä ja läntinen äärioikeisto) hyvin yksityiskohtaisesti läpi sitä, miten ja miksi suhteet ovat syntyneet ja mitä kukin osapuolista katsoo yhteydenpidosta hyötyvänsä.

 

Yhteistyö on jo niin pitkällä, että siihen on tullut vakiintuneita rakenteita. Näistä yksi esimerkki ovat eurooppalaisten oikeistopopulistien tekemät yhteistyösopimukset Putinia tukevan Yhtenäinen Venäjä -puolueen kanssa. Sopimus on Itävallan vapauspuolue FPÖ:llä ja Italian maahanmuutto- ja EU-vastaisella Pohjoisella liitolla.

 

FPÖ:n johtaja Heinz-Christian Strache on entinen uusnatsi ja nykyinen Itävallan varaliittokansleri. Pohjoisen liiton johtaja Matteo Salvini on tuttu vieras Moskovassa.

Venäjä alkoi rakentaa uusia epävirallisia suhteita lännen äärioikeistoon vuosina 2004–2005. Pohjaa oli toki entuudestaan, Šehovtsov sanoo

Venäjä alkoi rakentaa valevaalitarkkailukoneistoa. Erilaiset Venäjä-mieliset toimijat perustivat Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin instituutteja ja järjestöjä. Ne valjastettiin tuottamaan myös vaalitarkkailijoita.

Valevaalitarkkailun aloittaminen oli vasta Venäjän ja lännen äärioikeiston yhteistyön ensimmäinen vaihe.

Suhteiden kolmas vaihe osuus vuosiin 2011–2012. ”Silloin Venäjä alkoi uudella tavalla tukea läntisiä äärioikeistolaisia liikkeitä pystyäkseen vaikuttamaan siihen, mitä lännessä tapahtuu.”

 

Äärioikeisto hyötyy Venäjä-suhteistaan kolmella tavalla: se saa rahaa, poliittista hyväksyntää ja tukea ideologialleen sekä medianäkyvyyttä.

Venäjän tuki äärioikeiston ideologialle on Šehovtsovin mukaan rahaa oleellisempaa. Liittoutumalla ja verkostoitumalla venäläistoimijoiden kanssa läntinen äärioikeisto saa viestittyä kotiyleisölleen, ettei äärioikeisto ole ajatuksineen marginaalia, vaan itse asiassa vaihtoehtoista valtavirtaa.

”Venäjä on todiste siitä, että liberaalille demokratialle on olemassa todellinen vaihtoehto. Ääri­oikeisto myös uskoo taistelevansa Venäjän kanssa liberalismia, globalisaatiota ja monikulttuurisuutta vastaan.”

 

Äärioikeisto janoaa sitä, että Putinin kaltainen autoritaarinen johtaja ottaa sen vakavasti.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Entistä Pohjoista liittoa (Lega Nord) kutsutaan nykyään vain Liitoksi (Lega).

Käyttäjän MikkoSauren kuva
Mikko Sauren

Kirjoittaja esittää kasan tapahtumia ja faktoja, mutta oma mielipide jää vähän epäselväksi. Oliko nämä asiat nyt kirjoittajan mielestä hyviä vai huonoja ja mitä niille pitäisi tehdä? Profiilin mukaan hän on yhteiskuntatutkija (joka muuten yhdyssana), mutta ei ota lainkaan kantaa tutkimaansa asiaan tai esitä mitään toimia, joten jää vähän vajaaksi tämä maku tässä kirjoituksessa.

Esimerkiksi näistä havaitsemme, että kommunikaatio ja verkostoituminen kannattaa. Kannattaisiko näiden valta puolueidenkin sitten alkaa keskustelemaan Venäjän kanssa jotta voidaan rajoittaa heidän epätervettä toimintaa äärioikeistossa?
Selkeästikään tuo äärioikeiston ja sitä tukevien puolueiden ja ideologien eristäminen ja rautaesiriipun uudelleen rakentaminen ei ole toiminut. Asetetaan rajoitteita, pakotteita ja boikotteja mutta siinä se Venäjä ja äärioikeisto tuntuu porskuttavan edelleen. Eipä ole toimet juuri muuttaneet politiikkaa ja tuskin tulevat koskaan muuttamaankaan ainakaan haluttuun suuntaan.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Anton Shekhovtsov eli Ukrainassa syntynyt venäjäkriitikko,eu propagantamallioppilas siis,poliittisesti aktiivinen hääräilijä. Hänen aikaisemmat teoksensa ovat julkaisseet Moskovan hallitustenvastainen SOVA-keskus ja Gerry Gablein julkaisema brittiläinen antifašistinen julkaisu Searchlight . Ei sitten yhteiskuntatutkija löytänyt muita lähteitä blokinsa pohjaksi,vai onko helpompaa tehdä oletuksiaan/kirjoitelmiaan kopioimalla muiden mielipiteitä ?

Yhteiskuntatutkija joka kirjoittaa olevansa yhteiskunta tutkija,voisi ihan itse suorittaa siis "tutkimuksiaan"ELLEI tässä ole kyse kirja-arvostelusta /mainoksesta eli venäjän arvostelijan ja eu: lobbareiden yhteistyöstä näin vaalien alla.

Mitä tutkimuksia on kirjoittaja itse tehnyt??

Tämän vanhan kirjan mainostaminen ei todellakaan vakuuta,ja varsinkin kun sitä on käytetty kaiken kirjoittelun pohjana ja tarinan koossapitävänä voimana.Missä on yhteikunta tutkijan OMA tutkimustyö ja sen tulokset,tämän mielipiteiden ja asenteiden kopioinnin tilalle,kiitos?

Yhteiskuntatutkijalta vaaditaan kriittisyyttä ja tiedon hakemista ja hallintaa,olisiko siis faktat mitään ja ihan oma arvostelukyky keiden kirjoista oppinsa ammentaa.

Millä tavalla eu eroaa ennakkosensuureineen,pakkoineen,mielipidevankeineen,aivopesukampanjoineen (joista tässä kirjoituksessa oivaa mallia tässäkin )median syöttämine mielipiteineen jne.tästäkään tavasta toimia,jota kaikki harjoittavat?USA-ja sen mallioppilas EU jne.kaikilla samat intressit ja samat aseet.

Mitä kirjoituksellasi yrität siis tuoda esiin,paitsi sitä että olet lukenut venäjävastaisen tarinoijan kirjaa,jonka oppeja kiihkolla julkaiset mediassa totuutena?Milloin yhteiskuntatutkijoista on tullut poliittisia vaikuttajia joiden omat henkilökohtaiset tunteet ja vaikuttimet ohjaavat "tutkimuksia"?Yhteiskuntatutkija ei ole se joka sanelee mitä kunkin pitää ajatella,vaikka sellaisen kuvan kirjoituksestasi saakin.

"Äärioikeisto janoaa sitä, että Putinin kaltainen autoritaarinen johtaja ottaa sen vakavasti"Onko ihan tutkijan omasta päästä keksitty,vai onko tarvittu ohjausta oikeilta tahoilta ja kirjailijoilta...?

Mistä näitä eu:n -"asiantuntijoita" sikiää nykyään,kuin liukuhihnalta ,varsinkin vaalien alla aina löytyy jostakin kolosta,kuten nyt tämäkin eu juoksupoika "hän on Euroopan unionin , Naton ja liberaalin demokratian tukija sekä Vladimir Putinin Venäjän kriitikko jne.jne.Siinä sitä onkin pohjaa tutkimuksen tekijälle kun ei ideologia ohjaile eikä ennakkoasenteet ,tai politiikka.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Hän on vain epävarma onko Euroopan demari-vihervasemmisto, keskusta-oikeistolla Venäjä kytköksiä ja paljonko ruplia / euroja pyörii Putinin ja näiden välillä, miten paljon tulee Putinin ruplia vaalityöhön täällä, miten Putin vaikuttaa jne..

Mutta jos Konservatiivilla on, se on maailmanloppu, se on heti fasismia, natsismia, kaikkea heinäsirkkoja, käärmeitä, mörköjä.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Venäjän ja lännen ristiriita näkyy usealla rintamalla. Sitä tuskin voi kiistää. Blogistin ajatukset sopivat yhteen tällaisen asetelman kanssa.

Johan Galtung, on eräs tunnettu maailmantilanteen arvioija. Kertoo selkeästä lännen pyrkimyksestä varmistaa etunsa.

Ihme, jos toiselle puolelle ei synny vastavoimaa, tai useampia. Niitä on minusta löydettävissä. Venäjä varmaan yksi. Miten suhde Kiinaan, ei tietoa.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Päättelen Nikulan kertomat asiat paikkansa pitäväksi, kun Oksanen ei kirjoituksesta mitään virhettä löytänyt.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Asetelma säilyy, lännen ja idän välissä, eikä kommunismi ollut tässä aiemmin se peruste, vaan väline siinä taistelussa, joka jatkuu, eri keinoin, vaikka menneen maailman toimivat jutut edelleen käyvät.

Asetelma on selkeä, eikä sitä voi kieltää. Ehkä menee kireämpään suuntaan, tosin kai nykyiselläkin tilalla on pittempi jatkumo.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Matteo Salvini ja Harald Vilimsky taputtelevat toisiaan selkään ennen äärioikeiston suurta kokousta ensi lauantaina Milanon Piazza Duomolla. Näiden herrojen puolueilla on tosiaan yhteistyösopimukset Putinin puolueen kanssa. Tuohon kokoukseen on menossa myös Laura Huhtasaari.

https://twitter.com/matteosalvinimi/status/1128633...

Toimituksen poiminnat